Agencja Interaktywna SITAB ★ Bydgoszcz ul. Fordońska 353 ★ Oddział w Sosnowcu ul. Ostrogórska 23 lok. 53  ☎ +(48) 52 561 01 20     ★     Czynne: Poniedziałek - Piątek 9:00 - 17:00

Po co Google zapisuje naszą historię wyszukiwania i jak kontrolować zbierane przez nich dane?

Home - Google - Po co Google zapisuje naszą historię wyszukiwania i jak kontrolować zbierane przez nich dane?

Po co Google zapisuje naszą historię wyszukiwania i jak kontrolować zbierane przez nich dane?

Trudno sobie obecnie wyobrazić poruszanie się po internecie bez wyszukiwarki Google. Towarzyszy nam nie tylko podczas korzystania z komputera, ale również na wszystkich urządzeniach mobilnych. Już dawno młodzież zaczęła określać tę wyszukiwarkę mianem „wujka Google”, ze względu na to, że zna odpowiedź praktycznie na każde pytanie. Osobiście uważam, że trzeba szczególnie uważać na informacje zawarte w internecie, lecz doszło do tego, że niektórzy szukają tam diagnozy swoich dolegliwości zdrowotnych, inni jeszcze starają się naprawić samochód. Nie zmienia to jednak faktu, że Google jest naprawdę pomocny. Możemy go zapytać o wszystko, a on nam niemal zawsze znajdzie odpowiedź. Jednakże każda moneta ma dwie strony. Im więcej haseł wpisujemy w pasek wyszukiwarki, tym większa jest nasza historia wyszukiwania i więcej Google zbiera o nas danych.

Wyszukiwarka Google zapisuje w swojej pamięci wszystkie strony, które odwiedzaliśmy oraz hasła dostępowe. Jest to powszechna wiedza, więc nikogo to nie zaskakuje. Warto jednak sobie uświadomić, że na tych elementach się nie kończy. Informacji, które ta wyszukiwarka zbiera, jest znacznie więcej. Google gromadzi dane dotyczące naszego komputera i urządzeń mobilnych, lokalizacji oraz samej przeglądarki. Wie również jak często odwiedzamy daną stronę internetową i jakich używamy słów, aby na nią trafić. Wie również wszystko o naszych zakupach i wie doskonale czego szukamy.

Istnieje wiele powodów, dla których Google gromadzi naszą historię wyszukiwania. Kilka podstawowych to m.in.:

  • chęć odpowiedniego dopasowania reklam do naszego profilu,
  • indywidualne dostosowywanie wskazówek dojazdu poprzez gromadzenie danych lokalizacji i miejsc, które odwiedzamy,
  • odnotowywanie obejrzanych przez nas filmów w serwisie YouTube, zapisywanie momentów, w którym przerwaliśmy oglądanie oraz proponowanie nam kolejnych, zgodne z naszymi zainteresowaniami
  • udoskonalanie narzędzia rozpoznawania mowy, poprzez funkcję wyszukiwania głosowego
  • usprawnianie innych narzędzi Google, np. kalendarza
  • podpowiadanie dalszych części haseł, które wyszukujemy oraz poprawa dokładności wyników

To tylko kilka podstawowych powodów. Oczywiście żadne z tych działań nie jest tajne, ponieważ podczas zakładania konta, wszystkie te warunki zaakceptowaliśmy. Jeśli jednak nie chcemy, aby wyszukiwarka zbierała o nas wszystkich danych, możemy wyłączyć zapisywanie historii wyszukiwania oraz pozbyć się tych, które już wcześniej zapisała.

Jak zapewne zdajecie sobie sprawę, proces usuwania historii wyszukiwania jest niezwykle prosty. Wystarczy wejść w ustawienia przeglądarki i czyścimy dane wraz z plikami cookies. Ta czynność wystarczy, jeśli nie korzystamy z konta Google. Jeśli jednak jest inaczej, należy wejść na stronę https://myactivity.google.com/myactivity. Tam w panelu po lewej stronie znajdziemy zakładkę „Usuń aktywność według”. W sekcji „Usuń według daty”, kliknij strzałkę w dół, wybierz „cały okres” i zaznacz, które usługi Cię interesują. Jeśli zamierzamy usunąć absolutnie wszystkie dane, wystarczy zaznaczyć „wszystkie usługi” i potwierdzić przyciskiem „Usuń”. Proces ten jest nieodwracalny.

Istnieje również opcja pobrania naszej historii wyszukiwania Google. Wystarczy, że na wcześniej wspomnianej stronie klikniemy opcje i przejdziemy do działu „Pobieranie wcześniejszych wyszukiwań”. Tam należy kliknąć w „Utwórz archiwum”. Cały proces jest niezwykle prosty – wybieramy dane do pobrania, typ pliku, maksymalny rozmiar paczki i sposób dostarczenia. Następnie klikamy „Utwórz archiwum” i na tym cały proces się kończy, a nasze archiwum otrzymamy zgodnie z wcześniej wybranym sposobem dostarczenia.

KU PRZESTRODZE

Tak więc wyświetlanie się reklam jest ściśle związane z naszymi poprzednimi wyszukiwaniami. Każdy jednak dobrowolnie się na to godzi i w każdej chwili może ograniczyć zbieranie tych danych. Oczywiście istnieje również coś takiego jak tryb incognito. Wiele osób uważa, że używając go, nic nie pozostaje w sieci po naszej obecności. To jednak błędne myślenie. Tryb incognito nie ma nadzwyczajnych mocy i jedynie nic nie zostaje zapisane w naszej przeglądarce, lecz w sieci już tak. Pamiętajmy więc, aby nawet w trybie incognito posługiwać się internetem niezwykle rozważnie. Niebawem postaram się napisać osobny artykuł w pełni poświęcony bezpieczeństwu w sieci. 🙂

Share